Onze verhalen

Verhalen die vaak mooi en ontroerend zijn,

maar ook schokkend.

DIER IN NOOD/ BEL 0900 - 4433224 (50 cpm)

9 januari 2019

Betrokken, zichtbaar en altijd dichtbij!

Op oudejaarsdag krijg je vaak de vraag: ‘wat zijn jou goede voornemens voor het nieuwe jaar?’. Wij hadden hier al goed over nagedacht, dus voor ons kwam de vraag niet abrupt. Samen met het regioteam van Rabobank Maastricht hadden wij namelijk al een aantal keren om tafel gezeten en over de toekomst van onze organisatie te praten. De gesprekken verliepen prettig en zelfs soms ietwat emotioneel. Wij willen namelijk ook in 2019 weer heel veel betekenen voor alle dieren die hulp nodig hebben. En we willen deze dieren heel graag de aller, allerbeste ‘tijdelijke’ zorg bieden…

En op maandag 31 december jl. werden wij verrast door twee heren van het regioteam Rabobank Maastricht met dit prachtige cadeau, een check ter waarde van € 5.000,- . Nu kunnen we aan de slag, ons nieuwe jaar kan niet meer stuk. Wij gaan met deze donatie onze dierenverblijven optimaliseren zodat de dieren die wij een plaats bieden, optimaal kunnen herstellen en genieten.

Regioteam Rabobank Maastricht, dank jullie wel voor deze prachtige start van 2019. Jullie zijn inderdaad betrokken, zichtbaar en altijd dichtbij!

29 mei 2018

In de olie

Deze wilde mannetjeseend, woerd,  was eventjes de kluts kwijt toen hij in een vat met olie viel. Gelukkig hebben wij op tijd kunnen ingrijpen na een melding van een alerte medewerker van het bedrijf waar het olievat staat. De veertjes zijn inmiddels alweer bijna allemaal olievrij en de woerd kan nu rustig bijkomen van de schrik voordat wij hem weer zullen uitzetten.

De wilde eend is een algemeen voorkomende watervogel die veel te vinden is in parken en vijvers, dichtbij het stedelijk gebied dus. Gedurende de winter en voorjaar worden koppeltjes gevormd, waarbij het er soms heftig aan toe gaat. Deze woerd zal dus met zijn hoofd in de wolken zijn geweest voordat hij met zijn kopje in de olie viel. Straks zal zijn mooie groene kleur en witte band weer goed te zien zijn. Al zal hij het met de vrouwtjes dit jaar even rustig aan moeten doen.

DALZ, eend in olie  DALZ, eend in olie

28 mei 2018

Zwaar gewond hertje

Zwaargewond hertje aangetroffen op de grens van stad en natuur. Het diertje is vermoedelijk opgejaagd en tijdens haar vlucht vast komen te zitten met haar pootjes. Wij hebben het diertje onmiddellijk eerste hulp geboden.

Omdat er al veel (jonge) dieren in het wild zijn opgejaagd of verwond door loslopende honden dit voorjaar, willen wij nogmaals benadrukken dat wie de natuur ingaat met zijn hond ervoor moet zorgen dat het dier niet achter wild aan gaat. De hond moet dus altijd onder controle zijn en dat kan betekenen dat honden daarom aangelijnd moeten zijn.

Deze lieverd hebben wij met spoed ondergebracht bij Natuurhulpcentrum Opglabbeek waar directe zorg geboden wordt.

Dierenambulance Limburg Zuid, Maastricht, hertje

11 mei 2018

13 mei – Fietsroute langs kinderboerderijen en dierenambulance

Kom je zondag 13 mei ook fietsen? 

De samenwerkende dierenorganisaties in Maastricht en CNME hebben namelijk een mooie fietsroute uitgestippeld langs de verschillende kinderboerderijen en de dierenambulance in Maastricht. De route is geschikt voor volwassenen met of zonder kinderen en gebeurt op eigen verantwoordelijkheid. De fietsers worden extra beloond wanneer zij de fietsroute afleggen. Vanaf 10.00 kunnen zij de routekaart en een gratis boekje met info over de dieren afhalen op een van de deelnemende locaties. Kinderen ontvangen een knipkaart voor een kleinigheidje of een korte activiteit. De fietsroute duurt ongeveer 2,5 uur. Er kan op elk moment aangehaakt worden.

Kijk voor meer informatie over de activiteiten en de voorwaarden op www.cnme.nl/kalender/fietsroute-langs-kinderboerderijen-en-dierenambulance-in-maastricht/. Vraag voor 6 mei je routekaarten, boekje en knipkaarten via info@cnme.nl.

Bij ons staat de koffie en ranja dan klaar, tot zondag!

3 januari 2018

Paniek na vuur werk

De Zwaargewonde zwaan die dinsdagmiddag bij de Geusselt in Maastricht door de vrijwilligers van de Dierenambulance Maastricht is gered, maakt het naar omstandigheden goed.

Onze vrijwilligers wisten het dier na meerdere pogingen te vangen waarna hij door het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek te België aan zijn verwondingen werd geholpen. De zwaan viel op doordat zijn hals volledig open lag. De nek van de zwaan was volledig opengescheurd waardoor luchtpijp en slokdarm volledig bloot lagen.

Wij zijn super trots op de inzet van Natuurhulpcentrum Opglabbeek en onze vrijwilligers en natuurlijk op het doorzettingsvermogen van deze prachtige zwaan!

https://www.1limburg.nl/verminkte-zwaan-waggelt-weer-rond-na-operatie

27 november 2017

Cursus Pesticidevrij tuinieren in Maasmechelen

Tegen 2020 willen we natuurlijk alle pesticiden uit de winkelrekken. Maar hoe pak je je tuin pesticidevrij aan? Wart met biologische bestrijdings-middelen? Wat kan je preventief doen? En wat als er toch onkruid blijft plagen?

Deze gratis theorieles geeft je massa’s tips .
Het geeft je ook een andere kijk op (on)kruiden.

Inschrijven bij Jef Hermans voor 06-12-2017. Tel:089/767904
of mail velt.man@telenet.be

Kijk op deze website voor meer informatie

11 september 2017

Een prachtige dag

Gisteren hebben wij onze twintigste verjaardag gevierd! Dank aan iedereen die deze dag tot een onvergetelijke heeft gemaakt: Onze vrijwilligers, partners en natuurlijk de bezoekers en dieren. Ook onze sponsoren Albert Heijn aan de Scharnerweg en Ronde tafel 174 te Maastricht willen we bedanken, zij hebben beiden ons vegetarisch eten van deze dag gesponsord.

Een prachtige dag, de kraampjes van de ‘rommel’Markt staan er mooi bij en Radio Maastricht start haar uitzending ‘PROFICIAT’. Langzaamaan komt de dag op gang, we worden opgewarmd door ’t zonnetje. Mensen maken kennis met de dieren, slangen wordt gefotografeerd, roofvogels vliegen hun vlucht en ja, Pietertje het konijn wordt geadopteerd! Ook ons nieuwe hondenverblijf trekt velen, hier kunt u uw hond een dagje onderbrengen voor maar € 10,00. Jonge bezoekers worden verwend met het poppentheater van Ruben Komkommer, er zijn volop activiteiten te doen deze dag.

Kortom, jong en oud hebben genoten…

DALZ, Dierenambulance Maastricht, Zuid-Limburg, uil, vrijwilliger, wilde dieren,
Jong en oud genieten
DALZ, Dierenambulance Maastricht, Zuid-Limburg, uil, vrijwilliger, wilde dieren, konijn, adopteer een dier, kleine huisdieren
Pietertje heeft weer een thuis
DALZ, Dierenambulance Limburg Zuid, twintig jaar, open dag, sponsoren, AH
Sponsor Albert Heijn Scharnerweg

 

29 augustus 2017

Twintig jaar DALZ

Dierenambulance Limburg Zuid te Maastricht viert feest!
Na twintig jaar actieve inzet en dankzij de steun van velen kunnen de dieren in nood in Zuid-Limburg nog steeds rekenen op onze steun. Uiteraard laten we ons twintig jarig bestaan niet onopgemerkt voorbij gaan en zetten wij op zondag 10 september onze vrijwilligers, partners, donateurs en u in ‘t zonnetje. Wij organiseren op deze dag onze ‘Rommel’Markt aangevuld met interessante workshops, bijzondere optredens, informatieve stands en natuurlijk een heerlijk hapje en drankje. We openen op deze speciale dag ook onze deuren. Dé kans voor u om eens een kijkje achter de schermen te komen nemen.

Vrijwilligers, partners en sponsoren, stuk voor stuk mensen met prachtige verhalen die gehoord moeten worden, willen we een dagje verwennen omdat ze het verdienen… U komt toch ook?

 

Programma feestelijke activiteiten zondag 10 september

Workshop over konijnen: 12.00 – 13.00 uur
Gedragsdeskundige Josine Warnier van Davalon zal u veel kunnen vertellen over het gedrag, de huisvesting, verzorging en voeding van konijnen. Ze geeft tips om o.a. uw konijn actief te houden. Klimmen, kruipen, springen, graven en knagen zijn allemaal bezigheden die een konijn leuk vindt, maar ook zeker moet doen om gezond te blijven.

Workshop over slangen: 14.00 – 15.00 uur
Stan Géron van Reptile Education Program Maastricht zal u kennis laten maken met de wereld der reptielen en slangen in het bijzonder. Hij geeft u meer informatie over deze perfecte jagers die zich, ondanks dat ze geen ledematen en oogleden hebben, verspreid hebben over de hele wereld, inclusief de zeeën. Eens kijken of zijn motto ‘alles wat leeft is aaibaar’ ook voor u geldt…

Trimsalon op wielen 11.00 – 15.00 uur
Trimmobiel doggy-style is simpelweg een complete trimsalon op wielen. Alles voor de totale vachtverzorging voor de hond is aanwezig. In de trimmobiel wordt in principe slechts één hond per keer behandeld waardoor uw hond in een rustige omgeving alle aandacht krijgt en geen last heeft van de afleiding van andere honden. U hond kan op deze dag bij Trimmobiel Doggy-style terecht voor kleine trimwerkzaamheden als nagels, klitjes, oogjes vrij knippen en heel misschien een klein wasbeurtje…

Demonstratie pakwerk politiehond 15.00 -16.00 uur
Hondenvereniging de Burght laat u op een spectaculaire manier kennismaken met een trainingsonderdeel van vrijwilligers, het pakwerk. Onze vrijwilligers krijgen zo nu en dan te maken met zeer agressieve honden en dienen daarom goed voorbereid te werk te gaan.

‘Rommel’Markt 10.00 – 16.00 uur
U kunt de gehele dag lekker rommelen op onze Markt met tweedehands items. Wilt u een kraam huren om zelf uw spullen te verkopen? Dat kan! U heeft al een kraam met luifel voor maar € 20,00. Kinderen t/m 12 jaar mogen gratis hun spulletjes verkopen op een meegebrachte deken of laken (wel aanmelden via onderstaand emailadres).
Meer informatie en reserveringen via emailadres: schuijren-f@home.nl.

Kinderprogramma (4 – 12 jaar)
O.a. Kinder’Rommel’Markt, Nelly’s Springkussen, Workshop Uilenhanger of Vossenmasker maken en gezichten laten schminken.

Kindertheater 13.00 – 14.00 uur
Maastrichtse poppenspeler Ruben Komkommer heeft een speciale uitvoering voor de kinderen op deze dag.

28 juni 2017

Oververhitting

Warmte kan een gevaar zijn voor uw hond en kan soms zelfs de dood tot gevolg hebben. Honden kunnen last krijgen van warmtestuwing. Dit komt vaak voor als de hond te lang in de auto, caravan of een andere ruimte wordt achtergelaten zonder dat daar voldoende voorzorgsmaatregelen zijn genomen. De temperatuur kan heel snel oplopen. Zelfs in de schaduw of met de raampjes op een kier kan het binnen korte tijd ondraaglijk warm en benauwd worden. Bedenk ook dat de zon draait. Een auto geparkeerd in de schaduw kan spoedig in de volle zon staan. Laat daarom uw hond nooit achter in de auto bij warm weer!

Heeft u een afspraak of wilt u even de stad in, brengt u uw hond dan veilig bij onze dagopvang i.p.v. achter te laten in de auto. Ook al is het maar voor even…

 

 

 

 

16 juni 2017

Druk met dieren

Ook deze zomer is het in Maastricht en omgeving op veel plaatsen weer ‘druk met dieren’. Leuke plekken, overzichtelijk in beeld gebracht, waar je gezellig naartoe kunt gaan! Kijk snel op de flyer ‘Druk met dieren’

3 juni 2017

Konijnenbaby & duivenkuiken

Kijk eens hoe baby konijntje Bugsie groeit! Ze is bijna zover om weer uitgezet te worden in de vrije natuur. Wist u trouwens dat een baby konijn eigenlijk lamprei heet? Ook de twee duifjes groeien als kool en starten met zelf eten. Geweldig dat wij ze erdoorheen hebben gekregen!

Foto 1. Bugsie 2 wkn oud | 149 gr.

Foto 2. Bugsie bijna 4 wkn oud | 375 gr.

Foto 3. Jonge duifjes paar dgn oud

Foto 4. Jonge duifjes 4 wkn oud en ze beginnen zelf te eten.

1.   2.

3.

4.

10 mei 2017

Tips over verzorging van konijn & cavia!

Op deze prachtige lentedag, woensdag 10 mei, geven wij jullie advies om je te helpen je konijn en/of cavia zo gelukkig mogelijk te houden. Denk hierbij tips over gedrag en informatie over verzorging, huisvesting & voeding. Onze basispost in Maastricht verandert voor even in een heuse nagelstudio… Jullie zijn welkom vanaf 14.00 uur, Francois de Veijestraat 9 | 6221 AB Maastricht
DALZ, woensdagmiddag, activiteit, voorlichting, konijnen, cavia's

21 april 2017

Het stadse leven

Hoewel de temperatuur nog schommelt, is het toch echt al lente. In de Maastrichtse binnenstad komen nu regelmatig jonge eenden vast te zitten op binnenplaatsen, in gesloten tuinen of op dakterrassen.

Onze vrijwilligers hebben vanmiddag een groep jonge eendjes, samen met hun moeder opgehaald uit het centrum. De eendenfamilie kan nu even bijkomen, waarna ze weer zullen worden uitgezet in het wild.

5 april 2017

Kikkerdrilmiddag DALZ op 12 april

Komen jullie (ouders, leerkrachten en kinderen) ook op WOENSDAGMIDDAG 12 APRIL bij ons een beetje kikkerdril (of al kleine kikkervisjes) afhalen? In de lente worden vooral de bruine kikkers weer actief en zorgen voor heel veel kikkerdril. Erg leuk om thuis of op school het proces van kikkerdril tot kikker te volgen! Als de kikkervisjes groot geroeid zijn, kunnen ze vrij gelaten worden op de plek waar ze zijn afgehaald. Een ‘gebruiksaanwijzing’ voor de verzorging krijg je er bij. Thuis (of in de klas) is een plastic of glazen bak van ± 46 x 26 x 24 cm nodig. Neem je een potje of bakje mee?

 

Je krijgt van ons nog een mooie uilenhanger om mee te doen aan onze kleurwedstrijd. Want tijdens het wachten op die kleine kikkervisjes heb je vast nog wel tijd om iets moois te maken. En wie weet win je en mag je bij ons op de Dierenambulance in Maastricht langskomen voor een spannende rondleiding!

30 maart 2017

Gewonde vos

Vanavond hebben onze vrijwilligers een gewonde vos in Bunde kunnen redden. Samen met actieve medewerking van de melders is de vos in veiligheid gebracht. Een spannend begin van de nachtdienst…

27 februari 2017

Sara

Bijna 4 maanden geleden ben ik door medewerkers van de Dierenambulance Limburg Zuid uit een zeer verwaarloosde thuissituatie gehaald. Mijn baasje kon wegens ziekte niet meer voor mij zorgen. Nadat ik een dagje lekker heb uitgerust hebben de vrijwilligers van de dierenambulance me lekker gewassen, nagels geknipt en de haarklitten weggehaald. De dierenarts heeft mij speciaal voer en medicijnen tegen de verschrikkelijke jeuk gegeven. Ik voel me al stukken beter en kan gezellig mee naar de knuffeluurtjes bij de zorgcentra en bezoekjes aan scholen. De vrijwilligers van de DALZ vertellen nu overal mijn verhaal zodat ook andere verwaarloosde dieren gered kunnen blijven worden.

 

  

3 februari 2017

Roofvogels in wintertijd

Vandaag is deze prachtige Buizerd sterk vermagerd en uitgedroogd in het Savelsbos gevonden. Stevig in een jas gewikkeld kwam is hij bij de dierenkliniek gebracht dankzij de opmerkzame dappere Astrid!! Na behandeling eet de Buizerd inmiddels zelfstandig eendagskuikens en verblijft hij in onze opvang todat hij weer geheel aangesterkt is. Hopelijk kunnen we hem snel weer uitzetten in het prachtige Limburgse landschap…

 

   

4 november 2016

Boekpresentatie ‘Het jaar van de uil’

Op 30 oktober 2016 mochten onze uilen een lettertje meepikken bij de Boekpresentatie ‘Het jaar van de uil’ van Pascale Bruinen in Boekhandel Dominicanen. Het was een onvergetelijke middag waarbij wel drie van onze uilen, de grote oehoe Bébé, het steenuiltje Sjengske en onze spierwitte sneeuwuil, de mensenmenigte onverwacht verrasten. Door de zaal gaan de ‘Oeh’s’ en ‘Ah’s’. Lees meer op de facebook site van Pascale Bruinen.

   

27 maart 2016

Limburgse Das uitgezet!

Vandaag hebben vol trots een jonge das weer uitgezet in het prachtige Limburgse landschap. De das heeft, na behandeling door de dierenarts, kunnen aansterken in een van de tijdelijke verblijven in onze opvang in Maastricht.

 

30 oktober 2015

Waar is Bobo, onze Afrikaanse Oehoe?

Afgelopen nacht is onze Afrikaanse Oehoe genaamd Bobo gestolen. Onze vrijwilligers zijn van slag. Wilt u ons helpen dit bericht te delen? Wij hopen zo onze Bobo terug te vinden. Heeft u een tip voor ons neem dan contact op met de Dierenpolitie 0900-8844 of met de Dierenambulance 0900-44 33 22 4.

Namens alle vrijwilligers alvast bedankt!

 

Contact DALZ

Wilt u meer informatie over de dierenambulance Limburg Zuid in Maastricht of wilt u een afspraak maken?

Neemt u dan contact met ons op via info@dalz.nl of bel 0900 - 4433224 (50 cpm).

DALZ_Logo_metbalk_WEB