Dier in nood? Bel 0900 - 4433224 (50 cpm)

Nuttige tips

Op de DALZ komen we helaas al te vaak situaties tegenwaarin een dier nodeloos gewond of overleden is.

Nuttige tips

Op de Dierenambulance Limburg Zuid komen we helaas al te vaak situaties tegen waarin een dier nodeloos gewond of overleden is. De oude kreet van voorkomen is beter dan genezen is ook hier heel toepasselijk. Hier volgt een aantal eenvoudige tips die het leven van uw dier zouden kunnen redden.

Houd honden altijd aan de lijn in de buurt van het verkeer! Vrijwel alle aangereden honden waren niet aangelijnd. Ook automatisch oprolbare uitlooplijnen kunnen levensgevaarlijk zijn, als u niet weet waar de ‘rem’ zit.

Pas op met kantelramen. Talloze katten zijn hier dodelijke slachtoffers van. Ze komen klem te zitten en stikken. Als een kantelraam openstaat, plaats er dan ter bescherming van uw kat een kussen of iets dergelijks (sok gevuld met zand) tussen waar de kat zijn nagels in kan slaan.

Voorkom zonnesteek. Laat uw hond niet alleen zonder water en frisse lucht of in een gesloten auto op een warme zomerse dag.

Als u uw kat een bandje omdoet, zorg er dan voor dat u een exemplaar koopt dat gemakkelijk opengaat als de kat ermee ergens aan vast zit. Zelfs hun eigen poten kunnen in banden vast komen te zitten met alle gevolgen van dien.

Elektriciteitskabels en knaagdieren gaan niet goed samen. Houd uw dier in de gaten als hij los in de kamer mag lopen! Dit geldt ook voor jonge honden en katten. Ook brandende kaarsen kunnen gevaarlijk zijn voor uw huisdier.

Pas op met giftige stoffen, inclusief kamer- en tuinplanten! Schaf een gifwijzer aan bij de apotheek. Hierop staan ook tips voor eerste hulp bij vergiftiging, bijvoorbeeld wel/niet laten braken, et cetera.

Let er op dat uw hond niet bij al dat lekkers op tafel komt. Vooral chocolade is uiterst ongeschikt (en soms zelfs gevaarlijk!) voor kleine huisdieren.

Laat uw dier castreren of steriliseren. Lever geen bijdrage aan het huidige overschot van (ongewenste) kleine huisdieren.

Laat uw dier chippen. Mocht het dier weglopen, dan kunt u als eigenaar gemakkelijk worden getraceerd. Vooral katten raken penningen en kokertjes vaak kwijt.

Contact

  • Francois de Veijestraat 9
  • 6221 AB Maastricht
  • Tel: 0900 - 4433224 (50 cpm)
  • mail: info@dalz.nl
  • IBAN: NL83 RABO 0192 819 992
  • Stichting nummer: 812893