Ondanks dat alle schildpadden in gevangenschap zijn geboren, zijn schildpadden losgelaten huisdieren die zich aan ons klimaat moeten aanpassen en daardoor fysiek lijden in onze natuur. Denk hierbij aan voedseltekort en vooral warmte tekorten. Een schildpad kan pas goed leven vanaf 18 graden warmte. Het gevolg is een langzaam stervensproces wat meestal rond de 6 jaar duurt. Er zijn uitzonderingen, maar het feit blijft dat het dier niet onder ideale omstandigheden leeft en nooit zo oud gaat worden dan de bedoeling was…
De Nederlandse Overheid pretendeert schildpadden te laten gaan en uw ogen ervoor te sluiten. Vooral niet op te pakken en met rust te laten. Zieke schildpadden mogen wel worden opgepakt. Het vreemde hieraan is dat een leek wordt gevraagd te beoordelen of een schildpad ziek is ja of nee! Dit is ons inziens een vorm van “wij branden ons er liever niet aan”
LET OP! Er is een duidelijk verschil tussen een gevangen schildpad en een schildpad die ergens te zien is. Wij of bereidwillige dierenambulances kunnen alleen in actie komen, als een schildpad daadwerkelijk is gevangen. Dit komt omdat schildpadden die in de buurt van water zitten, niet te vangen zijn. Ze zijn in het water zo snel als een vis. Doe altijd wel melding van gespotte schildpadden, via: meldpunt@schildpaddenopvang.nl
U heeft daadwerkelijk een schildpad gevangen? Let dan op het volgende
- Zorg voor uw eigen veiligheid, schildpadden kunnen hard bijten! (Bent u gebeten dan moet u zich tot een huisarts wenden ter controle)
- Doe een gevonden schildpad zo snel mogelijk in een emmer en sluit deze af met een handdoek. Sluit deze handdoek rondom goed af met een touw, veter of elastiek.
- Doe geen water in deze bak of emmer.
- Zorg ervoor dat het dier niet op de tocht komt te staan! Laat de emmer daarom niet op de grond staan. En dek deze af met een handdoek.
- Was uw handen! Schildpadden dragen nare bacteriën bij zich, dus eerst goed handen wassen.
- Bel 144 red een dier, de lokale Dierenambulance. Elke zelf respecterende dierenambulance zal de schildpad zonder problemen ophalen. Wil deze verder geen actie ondernemen, wat wij vaak vernemen, of wordt het advies gegeven het dier terug te zetten (Dit is een zeer fout advies en zelfs bij WET verboden!!) Dan is de enigste mogelijkheid om de schildpad bij ons te brengen of door ons te laten halen, bij onze schildpaddenopvang in Harkema is iedere gevonden schildpad welkom. En natuurlijk worden hier geen kosten voor gevraagd, we zijn maar al te blij dat u de moeite neemt de schildpad uit de natuur te redden en deze bij ons in veiligheid brengt. Bel naar onze meldlijn 088-4440700
- Als wij een schildpad ophalen, dan maken wij een zwerfdierverklaring op en een verklaring van weigering door de lokale dierenambulance. U tekent deze verklaring met uw eigen gegevens. U gaat akkoord dat wij uw gegevens delen met de Gemeente waar het dier is gevonden. Dit heeft overigens nooit nadelige consequenties voor u.
- Zit de door u gevonden schildpad op een onbereikbare of voor u gevaarlijke plaats? Het is helaas bijna onmogelijk om schildpadden in het water proberen te vangen zonder uzelf in gevaar te brengen. Wij geven ook het advies niet zelf te water te gaan met alle risico’s van dien. Bovendien zijn schildpadden in of nabij water met geen snelle mogelijkheid te vangen.
- LET OP! Laat het dier niet weer los in onze natuur! Dit wordt zijn (langzame) dood! Ook ondanks alle adviezen. Wij krijgen jaarlijks vele schildpadden binnen die jaren hebben buiten hebben overleeft. Deze dieren zijn ziek, mager en zijn geïnfecteerd met parasieten. Het is ook door meerdere dierenartsen 100% bewezen dat de dieren niet in de natuur kunnen blijven leven!
Een schildpad die buiten leeft en niet gevangen kan worden door omstanders is eigenlijk in levensgevaar!