EGELOPVANG MAASTRICHT

DALZ vangt tijdelijk egels op die door ziekte, verwonding of

verwezing niet zelfstandig in de vrije natuur kunnen overleven.

EGELOPVANG DALZ

Op 1 maart 2017 is de nieuwe egelopvang van Dierenambulance Limburg Zuid in Maastricht officiëel geopend. DALZ vangt in het wild levende egels tijdelijk op die door ziekte, verwonding of verwezing, niet zelfstandig in de vrije natuur kunnen overleven.

 • De opvang is gericht op een zo spoedig mogelijke terugkeer van de dieren in de natuur.
  Daarbij wordt zoveel mogelijk voorkomen dat de dieren onnodige stress ervaren of letsel oplopen.
 • De opvang is zodanig dat de egel zoveel mogelijk zijn soorteigen gedrag kan blijven vertonen na terugkeer in de natuur.
IMG_0441

Welke egels hebben hulp nodig?

 • een egel die gewond is (aanval door hond, kat of ander dier, slachtoffer door maaiwerkzaamheden of verkeer enz.)
 • een egel die overdag op een open plek of op straat wordt gevonden en geen aanstalten maakt te vluchten
 • een egel met vliegeneitjes (lijken net kleine rijstkorreltjes) en/of véél vlooien/teken

 

 • een hoestende egel
 • een egel die languit ligt en zich bij aanraking niet oprolt
 • een bijna verdronken egel
 • een egel die in rondjes loopt, wankelt of omvalt of schuddende bewegingen maakt bij het lopen
 • een egel die verstrikt is geraakt (fruitnet, gaas, elastiek oid.)
Egelopvang Zuid-Limburg te Maastricht, Dierenambulance, DALZ
IMG_2101

Vervoer van een zieke egel

Vaak zijn egels door ziekte of verwonding onderkoeld. Vervoer ze dan in een kartonnen doos met een in een handdoek gerolde plastic fles gevuld met warm water (als kruik).

Als het even duurt voor u de egel naar de opvang kan brengen zorg dan voor een bakje met water (géén melk!) en wat kattenvoer op een schoteltje.

Over egels

De natuurlijke leefomgeving van egels is een bosrijk gebied. Ze kunnen zich daar goed verstoppen en nestmateriaal vinden. Tegenwoordig leven ze overal waar voedsel is en geschikte schuilplaatsen zijn. Ook in de groene wijken en stadsparken in Maastricht en omgeving zijn deze kleine nachtdiertjes volop te vinden. En vanzelfsprekend ook in de bossen van het prachtige Zuid-Limburg.

 

Nachtdieren

Egels zijn nachtdieren en worden hierdoor door ons niet veel gezien. We weten vaak niet dat ze in onze omgeving leven. Gezonde egels kunnen per nacht enkele kilometers afleggen op zoek naar een partner of voedsel. In gezonde toestand heeft hij een hele natte neus.

 

Nuttig voor het milieu

Egels zijn nuttige dieren. Zij eten veel voor ons schadelijke insekten en slakken. Ook zijn zij grote opruimers van aas, weggegooid voedsel en fruit. Op regenwormen zijn zij dol.

 

Winterslaap

De egel is van nature een insekteneter. ‘s Winters kan hij niet of nauwelijks voedsel vinden en zal de egel in winterslaap gaan. Om de lange koude periode te kunnen overleven, moet de egel eerst flink eten. Al het extra voedsel dat hij in de herfst eet, wordt opgeslagen als vetreserve. Vervolgens zoekt de egel een geschikte overwinteringsplek. Dat kan een composthoop zijn maar ook een bladhoop of een bos takken. Daar maakt hij zijn nest, rolt zich stijf op en gaat in winterslaap.

 

Een egelvriendelijke tuin

 • Een egel geeft de voorkeur aan een tuin met veel groen. Een tuin met voldoende struiken en bladeren. De egel gebruikt dit voor zijn nest of zoekt hiertussen naar zijn voeding.
 • Egels kunnen goed zwemmen, maar tegen steile randen van tuinvijvers of zwembaden kunnen zij niet op.
 • Het eten van slakken, mollen of muizen die gedood zijn door slakkenkorrels of ander gif, is dodelijk voor egels.
 • Zorg dat het fruitnet minimal 30 cm boven de grond hangt zodat de egel er niet in verstrikt raakt.
 • Rondslingerende (jam)potten, blikjes, plastic buizen of ijzerdraad zijn een gevaar voor egels die overal hun neus in steken en vast komen te zitten.
 • Laat de egel zoveel mogelijk met rust.
 •  

  Bijvoeren

  Als er in oktober al nachtvorst is, zullen veel eerstejaarsegels moeite hebben om voldoende vetreserves op te bouwen voor de winterslaap. Vooral voor hen is het erg aan te bevelen om ze bij te voeren.

  Geef kattenvlees uit blik, kattenbrokken, meelwormen, gekookt ei en fruit. Geef water te drinken, nooit melk. Zet het eten onder een omgekeerd kistje met een klein gat er in, zodat de katten er niet bij kunnen.

  NB: Egels die worden bijgevoerd gaan wel later in winterslaap. Dat is geen bezwaar voor egels.